VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk Nederland is een onafhankelijke organisatie die opkomt voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers. Met duizenden vrijwilligers ondersteunen wij asielzoekers in de opvangcentra en vluchtelingen die een nieuw bestaan opbouwen in gemeenten. Benieuwd wat de organisatie nog meer doet en wat er met het gedoneerde geld gebeurd?

Wat doet uw organisatie?

VluchtelingenWerk Nederland behartigt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vanaf het moment van binnenkomst tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving. Met duizenden vrijwilligers ondersteunen wij asielzoekers in de opvangcentra en vluchtelingen die een nieuw bestaan opbouwen in gemeenten. Zie ook: https://www.vluchtelingenwerk.nl/wat-wij-doen/wat-wij-doen-beeld.

Wat is de ambitie?

VluchtelingenWerk streeft naar een samenleving waarin burgers, rijksoverheid en gemeenten, bedrijven en instellingen zich actief inzetten voor de opvang en integratie van vluchtelingen. Een samenleving die zich openstelt voor opvang en integratie van vluchtelingen, waarin vluchtelingen die mogen blijven de kans krijgen hun leven op te bouwen en in te richten. Een samenleving die gericht is op participatie van vluchtelingen aan de maatschappij en waar zelfredzaamheid van vluchtelingen voorop staat. En een samenleving die uitgeprocedeerde asielzoekers ondersteunt bij eventuele terugkeer naar het land van herkomst.

Wat gebeurt er met opgehaalde donaties?

VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de belangen van vluchtelingen en asielzoekers. Met duizenden vrijwilligers ondersteunen wij asielzoekers in de opvangcentra en vluchtelingen die een nieuw bestaan opbouwen in gemeenten.

Waarom verbinden jullie je aan de Zuidas Run?

De Zuidas Run is een uniek hardloop- en netwerkevent dat staat voor ontmoeting en verbinding. Ontmoeting en verbinding zijn ook de ‘toverwoorden’ voor een succesvolle integratie van vluchtelingen in Nederland. In 2015 en 2016 was er een piek in de aankomst van vluchtelingen in Nederland. Uitdaging nu en in de komende jaren is hun integratie in de Nederlandse samenleving. Nieuwkomers willen heel graag (meer) contact met Nederlanders. De Zuidas Run is hiervoor een fantastisch podium en dus moedigen wij hen van harte aan om als hardloper of vrijwilliger mee te doen met de Zuidas Run!

Hoe kunnen mensen of bedrijven jullie nog meer helpen?

  • Bedrijven
    Wij kunnen en willen ons werk niet alleen doen. Wil jij als bedrijf ook iets betekenen voor vluchtelingen? Dat kan! Samen maken we het verschil.

    Leuke tip 1: heel populair als laagdrempelige kick-off van een samenwerking is een Bekend Maakt Bemind meeting (45 min.) op de werkvloer! Een van onze vluchtelingambassadeurs, begeleidt door ons, vertelt dan aan een groep medewerkers zijn/haar verhaal, van vlucht tot opvang en integratie in Nederland. Hierbij is er alle gelegenheid voor het stellen van vragen. Dit zijn vaak mooie meetings die mensen echt ‘raken’ en motiveren om ook zelf iets te willen doen voor een vluchteling!

    Leuke tip 2: het project VIP waarvoor deelnemers aan de Zuidas Run doneren, biedt hele mooie mogelijkheden om als medewerker van een bedrijf iets te doen voor een vluchteling, bijv. als ‘werkgever’ in een sollicitatietraining rollenspel.

  • Mensen individueel
    Mensen kunnen onder meer helpen met een donatie(actie) en als vrijwilliger.